Elche Elche

Elx (Spaans: Elche) is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse comarca Baix Vinalopó. Elx ligt op 23 kilometer van Alicante. Naar inwoneraantal is Elx de op drie na grootste stad van de regio Valencia. Het oorspronkelijke centrum van Elx ligt in de archeologische vindplaats L'Alcudia. Hier is het borstbeeld van de Dama de Elche gevonden. Omstreeks de 10e eeuw vestigden de Arabieren de stad op de huidige plaats en omgaven deze met palmbomen. Daardoor wordt Elx in enkele kronieken uit die tijd vergeleken met de heilige stad van de islam. Meer dan 300.000 palmbomen geven Elx een exotische sfeer. De palmbomen mogen niet worden omgehakt. Deze Palmera is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Elche: De palmenstad

Bij de Nederlanders staat de stad Elche bekent onder de naam Palmenstad, er staan duizenden palmbomen in de stad met midden in de stad het palmen bos. Elche is een gezellige stad met vele leuke winkelstraatjes waar je leuk kan winkelen, terrasje pakken of lekkere tapa´s kan eten.

Het vuurwerk van Elche

1 keer per jaar is er een megagroot vuurwerk genaamd Nit de L´Albà, in de nacht van 13 augustus 2012 is dit bekentste festival van Elche, ook wel bekend als de nacht van de brand. VEEL en mooi vuurwerk gedurende 23 minuten welke start om 23.15 uur verlicht de gehele hemel door de hele stad. Als het vuurwerk afgelopen is lopen alle mensen naar de baselik Santa Maria terwijl de gehele stad zijn lichten dooft. Gedurende deze tijd is de hele stad in stilte en kan je het belangrijke stuk Gloria van het koor Mystery Play horen. (KIPPENVEL) Als het koor klaar is komt de oerknal vanaf de bovenkant van de baselik Santa Maria. De oerknal is in de vorm van een palmboom, maar zo groot dat de gehele hemel een paar seconden helemaal verlicht is. Traditioneel ga je na dit spectacel watermeloen eten, alle terrasjes en barretjes gaan dan ook weer open.
Dit moet je een keer meegemaakt hebben, erg indrukwekkend.

Het mysterie van Elche

In Elche wordt ieder jaar op 14 en 15 augustus Het Mysterie van Elche (Misteri d'Elx) opgevoerd, een voorstelling over de laatste levensdagen, de ten hemelstijging en de kroning van de Heilige Maria en welke daar La Festa wordt genoemd. In deze Valenciaanse stad heeft het mysteriespel zijn oorspronkelijk vorm weten te behouden en is het tot op heden het enige middeleeuws spel in die vorm. De toelating kreeg men daarvoor van paus Urbanus VIII in 1632. De opvoering werd in 1931 erkend als nationaal erfgoed en in 2001 kwam het misteri d'Elx op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het vindt plaats in en om de Santa Mariabasiliek